Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter: ziekmelden via WhatsApp is rechtsgeldig rechtbank

De rechtbank in Groningen heeft in een kort geding bepaald dat een ziekmelding per WhatsApp-bericht rechtsgeldig is. Social media spelen juridisch steeds vaker een rol van betekenis.

Een werknemer mag zich juridisch gezien ziek melden via WhatsApp. Dat heeft de Groningse voorzieningsrechter beslist in een kort geding. De zaak werd eerder dit jaar aangespannen door een vrouw die haar ontslag met succes aanvocht. Het twistpunt was of zij zich wel of niet rechtsgeldig had ziek gemeld via de mobiele chatapplicatie WhatsApp. Volgens de rechter is dat het geval.

WhatsApp als bewijs

Het in Nederland massaal gebruikte WhatsApp is in meerdere rechtszaken voorbij gekomen. Tot dusver beperkte dat zich dat tot een genoemde vorm van communicatie, welke vaker is uitgedraaid als bewijsmateriaal. Hetzelfde geldt voor andere populaire vormen van social media waarmee gecommuniceerd wordt.

Deze uitspraak gaat een stap verder. "Het is voor zover bekend voor het eerst dat een rechter zich uitlaat over de juridische status van zo'n bericht", blogt advocaat arbeidsrecht Sander Schouten van AMS Advocaten over de zaak. De werkgever in de bewuste zaak beweerde namelijk dat de ziekmelding nooit was aangekomen. Toch kon de vrouw via de applicatie rechtsgeldig aantonen dat dit wel het geval was, zo valt te lezen in de uitspraak.

Twee vinkjes

"In het vonnis staat dat gebleken is dat naast het WhatsApp-bericht twee vinkjes zijn geplaatst en dat op grond daarvan zonder meer kan worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd op het apparaat van werkgever", schrijft Schouten op het juridische blog van AMS Advocaten.

Zijn collega-advocaat Hidde Reitsma laat Webwereld weten dat social media een steeds grotere rol van betekenis speelt in rechtszaken. "Social media is onderdeel van de maatschappij. Het is begrijpelijk dat de rechter daar in dit geval niet blind voor is", stelt Reitsma, die tevens wijst op het feit dat in het geval van een brief zonder aantekening ook niet kan worden bewezen of deze is aangekomen.

Bron: Webwereld
Publicatiedatum: