Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-keurmerk prachtige manier om te laten zien dat we zuiver ambachtelijk werken"

IJs en chocolade van de bakker, bankier en de marketeer

Tholen - Het moet ergens rond Koninginnedag 2012 geweest zijn dat de bakker, de bankier en de marketeer elkaar tevreden aankeken en de conclusie trokken: 'het is ons gelukt!'. Het Friese bedrijf B&G Foodfactory leverde namelijk in april dit jaar de eerste zes 5-literbakken met ambachtelijk biologisch bereid ijs af bij de plaatselijke brasserie Kolkzicht in Surhuisterveen.



Mede-oprichter en eigenaar Niels Grootenboer vertelt - terwijl hij onderweg is naar Antwerpen voor een belangrijke volgende stap in de bedrijfsopzet - enthousiast over de pioniersfase waar ze middenin zitten. "Het is allemaal begonnen met een uitgewerkt verlangen dat ontstond bij Jos Blom en zijn partner Imca van der Velde tijdens een wereldreis die zij maakten. Ze werkten samen in het bankwezen, maar wilden als ondernemers graag iets gaan doen met lekker eten. En dan vooral ijs en chocolade. Bij terugkomst startten zij in een mooi oud pandje in Surhuisterveen de delicatessenwinkel Bijzonder & Genieten. Ik kende Jos van een opleiding die we samen deden. Bij de opening van zijn winkel ontstond het idee om samen te gaan werken."



Delicatessenwinkel Bijzonder en Genieten in Surhuisterveen

Ambacht

Niels, zelf een gedreven verkoopmarketeer die zijn leerschool heeft gehad bij de grote merken van Heinz, probeert eerst zelf een winkel op te zetten volgens het concept van Jos. Hij blijkt meer marketeer dan winkelier te zijn en het lukt hem niet om een geschikt pand te vinden. "Rond die tijd hebben we bakker Henk van der Heide ontmoet, een kennis van Jos. Hij geloofde in ons ijs en chocolade-verhaal en heeft met meer dan 25 jaar bakkerservaring de ambacht binnen ons bedrijf gebracht. Met zijn ervaring konden we de productie starten in de fabriek in Surhuisterveen."


Het bio-ijs van B&G Foodfactory in de vitrine

De drie pioniers richtten zich op een eerste afzet rond Koninginnedag 2012. "We hebben deze vlag in de grond gezet om ons er op te kunnen richten. Voor Henk begon toen de tijd van ijssmaken bedenken, produceren en doorontwikkelen. Jos en ik hebben ons netwerk gebruikt om de beste adviezen te krijgen die nodig hadden om een mooi product te maken. We wilden ambachtelijk en transparant werken. Professionals, zoals Italiaanse ijskenners en handelspartners als supermarktorganisaties, toeleveranciers en kleine delicatessenwinkels gaven ons allemaal het advies om biologisch te gaan werken. Voor ons is dit keurmerk een prachtige manier om te laten zien dat we zuiver ambachtelijk werken. We maken Italiaans schepijs in Nederland met Friese ingrediƫnten. En daar zijn we trots op."



Meten met de besten

Terwijl Bakker Henk het liefst in Friesland blijft - "want de kathedraal in Antwerpen is hetzelfde als de kerk in Surhuisterveen" - speuren Jos en Niels verder om zich ook met de productie van chocolade te kunnen gaan meten met de beste chocolatiers. "Wij hebben een ex-wereldkampioen chocolademaken gevonden die Henk helpt om nog beter te worden in zijn vak. Ik ben vandaag in Antwerpen omdat we, nu de productie van ijs goed loopt, ook graag de beste chocolade willen gaan maken."



Transparant, vriendelijk en schoon

Belangrijk onderdeel van het bedrijfsconcept is de open keuken waar in gewerkt wordt. "Onze productieruimte in de fabriek in Surhuisterveen is ook workshopruimte. De filosofie hierachter is dat we altijd transparant, vriendelijk en schoon willen werken. Wanneer je mensen over de vloer hebt die meekijken en meedoen, heb je een stok achter de deur om dit ook te blijven doen."

Voor meer informatie:

Niels Grootenboer
B&G Foodfactory
06 10776611
info@bgfoodfactory.nl
www.bgfoodfactory.nl