Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Update laag pathogene vogelgriep

Vanuit België wordt gemeld dat pluimveebedrijven die positief zijn voor H3 verplicht geruimd gaan worden. Deze week wordt het formele besluit verwacht waarin dit geregeld wordt. Bij ruimingen zouden alleen de levende dieren worden vergoed en de vergoeding zou niet gelden voor bedrijven die reeds vrijwillig geruimd hebben. Het aantal besmette bedrijven is inmiddels opgelopen tot boven de 80.

Nederlands onderzoek
Door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wordt een vervolgonderzoek gedaan op het gebied van H3N1, gefinancierd door AVINED. Eerder heeft GD al een onderzoek bij leghennen uitgevoerd. Dat onderzoek krijgt nu een vervolg bij jonge leghennen van ongeveer 4 weken oud. Het is namelijk nog steeds onduidelijkheid wat het ziekmakend vermogen is van H3N1 in jonge dieren.

Met deze informatie komt er meer inzicht in het ziekmakend vermogen van het virus en daarmee in de risico’s voor verspreiding. Het is belangrijk om te weten of bedrijven met jonge dieren ongemerkt besmet kunnen zijn met H3N1. Als dit het geval is, kan het probleem groter zijn dan nu zichtbaar is.

Acties bij H3N1 in Nederland
De pluimveesector, waaronder LTO/NOP, heeft eerder aan het ministerie van LNV gevraagd om bij een introductie van H3N1 in Nederland te handelen als ware het een bestrijdingsplichtige vogelgriepvariant.

Dat wil zeggen: ruiming van het besmette koppel en de kosten en vergoedingen van de dieren uit het Diergezondheidsfonds (DGF) financieren. Mocht de overheid niet tot ruiming over gaan, dan wil de sector de ruiming voor haar rekening nemen met een financiering van de kosten uit het DGF.

Op 4 juli 2019 heeft de sector hierover overlegd met het ministerie van LNV. Het ministerie van LNV gaat niet in op de verzoeken van de sector omdat H3N1 geen bestrijdingsplichtige dierziekte is.

Ook kan er volgens LNV sprake zijn van precedentwerking en hoeft introductie in Nederland van H3N1 niet te leiden tot een eenzelfde ontwikkeling en verspreiding als in België. Het ministerie van LNV heeft gemeld dat als H3N1 op een Nederlands bedrijf wordt vastgesteld, het bedrijf een beschikking krijgt van de NVWA.

Er is dan alleen 1 op 1 vervoer met dit bedrijf toegestaan. Als het bedrijf een uitloop heeft, moeten de dieren worden opgehokt. In overleg met de sector zal dan een verscherpt hygiëneprotocol van kracht worden.

Maatregelen onvoldoende
De pluimveesector vindt de maatregelen onvoldoende en zal LNV vragen haar besluit te heroverwegen als in België tot verplichte ruiming wordt overgegaan.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: