Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pascal Michorius, Agri Minerals:

“Door ons product krijgt de veehouder een hogere benutting van drijfmest”

Tholen – Agri Minerals uit Roosendaal dankt zijn naam aan het product dat ze verkopen. “Wij verkopen AMFA, een geconcentreerde mineralen-emulsie die aan drijfmest kan worden toegevoegd”, begint Pascal Michorius. “Dit product reduceert ammoniak in drijfmest door de ammoniakale stikstof om te zetten naar organische stikstof. Dit is belangrijk, omdat ammoniak een negatief effect veroorzaakt in het bodemleven. Daarnaast kunnen planten en bodem in beperkte mate ammoniak omzetten en benutten. Het deel dat niet gebruikt wordt, is onderhevig aan nitraatuitspoeling of vervluchtiging. Dat heeft dan weer een groot effect op het milieu en de biodiversiteit.” AMFA is Skal gecertificeerd en mag dus gebruikt worden in de bio-teelt.

Het product richt zich vooral op bodemleven. “Door verminderd ammoniak in de drijfmest hebt wordt het bodemleven minder verstoord. De afname van organische stof in de bodem is ook een van de zorgpunten van bio-telers. Ons product creëert als het ware een stikstofbuffer. De organische stikstof blijft beschikbaar tot het moment dat de bodem en gewas het kunnen benutten.  Drijfmest met AMFA die bijvoorbeeld in een koud voorjaar wordt uitgereden heeft daardoor een veel langere nawerking omdat de organisch gebonden stikstof beschikbaar blijft en ammoniakale stikstof vervluchtigt.

En dit heeft dan weer een effect op de gewassen. “Hoe meer organische stikstof, hoe hoger het rendement. Hier zien we een enorm potentieel, zowel in de melkvee- als in de varkenssector. Door het toevoegen van AMFA, krijgt de bio-teler dus een hogere benutting van de drijfmest. Dat is belangrijk omdat zij geen kunstmest buffer hebben om de groei in slechtere tijden te stimuleren. Uit onze proeven blijkt dat de kwaliteit van de gewassen sterk verbetert als AMFA werd toegevoegd aan de drijfmest.”

Het bedrijf bestaat nu drie jaar en Pascal ziet nog verschillende uitdagingen en kansen. “Onze grootste uitdaging is om erkenning te krijgen. Daarmee creëer je vertrouwen. Daarom zijn we continu bezig met onderzoek en proeven bij onafhankelijke instanties, zoals Proeftuin Veenweiden, om de werking van AMFA zo breed mogelijk te onderzoeken. Daarnaast zoeken we bijvoorbeeld aansluiting bij provincies en waterschappen om subsidies te krijgen die de proeven ondersteunen. Zij zijn geïnteresseerd om de kwaliteit van het grondwater, milieu en de biodiversiteit te verbeteren. We zijn nu vooral bezig met de melkveesector vanwege circulariteit, maar ook in de varkenssector liggen zeker ook kansen voor ons.”

Voor meer informatie:
Pascal Michorius
Agri Minerals
Jan Vermeerlaan 196a
4703 LE Roosendaal
0165 203550
info@agriminerals.nl  
www.agriminerals.eu