Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demeter Monitor over biodynamische landbouw en voeding 2017-2018:

10% van het biologisch areaal is Demeter gecertificeerd

Met een toename van ruim 500 hectare van 6466 naar 6953 zet de langjarige groei van het aantal biodynamische landbouwbedrijven met Demeter keurmerk door. Het aantal bedrijven – inclusief bedrijven in omschakeling van biologisch naar biodynamisch – nam toe van 133 naar 138. Daarmee houdt de doorschakeling naar Demeter qua oppervlakte gelijke tred met de groei van de bio-sector. Op 10% van het biologisch areaal wordt biodynamisch geteeld. Het aantal handelaren en verwerkers met Demeter licentie nam toe met 6 naar 101 licentiehouders.

Boeren die werken volgens de biodynamische principes gaan verder dan de wettelijke normen voor biologisch in Europa. De Demeter normen en richtlijnen vormen een aanvulling op deze bio-regelgeving. Demeter staat voor de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de meest vergaande normen voor grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Biodynamische boerderijen zijn gemiddeld  50,4 hectare groot. Dat is groter dan het gemiddelde biologische bedrijf en het gemiddelde gangbare bedrijf omdat de Demeter boeren met vee het grootste deel van hun veevoer zelf verbouwen.

De Demeter Monitor is een gezamenlijke uitgave van Stichting Demeter, de BD-Vereniging, biodynamische Mbo-opleiding Aeres Warmonderhof, en Kraaybeekerhof Academie. Deze organisaties zijn actief in de certificering, ontwikkeling en opleiding in het kader van biodynamische landbouw en voeding. Vijfde partner in deze Monitor is Stichting Grondbeheer. Deze stichting heeft dankzij schenkgelden en obligaties 253 hectare grond in eigendom of in erfpacht verworven, waardoor  inmiddels 15 Demeter boerderijen zogenaamde ‘vrije grond’ kunnen pachten. Deze gronden blijven eeuwig beschikbaar voor biodynamische landbouw.

Op 17 oktober houdt Stichting Demeter, samen met de BD-Vereniging en de landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging, haar jaarlijks congres op landgoed Mariënwaerdt in Beesd met als thema: ‘Biodynamisch in biografisch perspectief ‘ met o.a. baron Frans van Verschuer over historie en toekomst van het landgoed en textielkunstenares Claudy Jongstra en haar visie op ‘ inclusieve’  landbouw. Hier wordt ook verder toelichting op de cijfers gegeven.

De volledige Demeter monitor 2017-2018 voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk is te vinden op de website. 

Voor meer informatie:
Bert van Ruitenbeek
0620731016
www.stichtingdemeter.nl 

Publicatiedatum: