Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatpilots op landbouwgrond gezocht

In de op 19 juni door Trouw gepubliceerde uitkomsten van het opinieonderzoek ‘De Staat van de Boer’ kwam onder meer naar voren “dat Nederlandse boeren en boerinnen toe zijn aan een grootschalige vernieuwing van de sector”. Meer dan 80% van hen gaf aan te willen overstappen naar natuurvriendelijke methoden en bijna de helft zegt binnen tien jaar te willen overschakelen naar een duurzamere vorm van landbouw.

Agrobosbouw
Zo’n duurzamere vorm van landbouw is agrobosbouw. De FAO hanteert daar deze definitie voor: agrobosbouw is de collectieve naam voor landgebruikssystemen en -technologieën waarbij houtige meerjarige planten weloverwogen worden gebruikt op dezelfde percelen als éénjarige landbouwkundige gewassen en/of dieren in een bepaalde ruimtelijke indeling of in een bepaalde volgorde in tijd. In een agro-ecologisch systeem als agrobosbouw vinden er zowel ecologische als economische interacties plaats tussen de verschillende onderdelen.

Of anders gezegd: agrobosbouw is het op een slimme manier combineren van meerjarige gewassen met éénjarige gewassen (agrobosakkers, waarop stroken met bijvoorbeeld granen of groenten worden afgewisseld door stroken met bomen en struiken); of van meerjarige gewassen met dieren (agrobosweides, kippenuitlopen bijvoorbeeld of de al van oudsher in ons land bekende hoogstamboomgaarden).

Klimaatakkoord
In de bijdrage die de sectortafel landbouw en landgebruik begin juli heeft geleverd aan het klimaatakkoord, wordt onder meer voorgesteld om bomen en bos aan te planten in agrarisch gebied, bijvoorbeeld binnen een agro-ecologisch systeem als agrobosbouw. Om de uitvoering van het klimaatakkoord alvast voor te bereiden is met als trekker Wageningen Environmental Research (WENR) al direct gestart met het opzetten en realiseren van zogenaamde bos- en klimaatpilots. Eén daarvan heeft de projectnaam ‘Bos en hout voor het Groningse landschap’ gekregen en wordt uitgevoerd door Probos samen met de provincie Groningen. Een eerste demonstratieproject start dit plantseizoen al, voor het plantseizoen 2019 - 2020 kunnen nog nieuwe pilots worden aangemeld.

Pilots
Aanmelding kan de komende dagen nog gebeuren door boeren en andere grondeigenaren zodat ze nog in aanmerking kunnen komen voor een eerste selectie door Probos. Selectie van een locatie houdt in dat die door Probos aan een lijst wordt toegevoegd zodat die in aanmerking kan komen voor (co)financiering volgend jaar of later. Of de gewenste financiering er gaat komen en in welke mate wordt pas eind dit jaar duidelijk, zo laat Probos nog weten. Allerlei vormen van agrobosbouw komen in principe voor selectie in aanmerking, uiteenlopend van de aanplant van noten- en andere bomen op akkerbouwpercelen (agrobosakkers in de vorm van strokenteelt bijvoorbeeld) tot de aanplant van fruit-, noten- en andere bomen op weilanden (agrobosweides in de vorm van kippenuitlopen bijvoorbeeld of als hoogstamboomgaard). Maar ook de realisatie van klimaatbuffers komt in aanmerking, en zelfs omvorming/revitalisering van slecht geslaagde boeren- en/of dorpsbossen valt volgens Probos binnen de scope van dit klimaatproject op landbouwgrond.

Voor meer informatie:
info@agrobosbouw.nl 

Publicatiedatum: