Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toekomst Zaaien in alle weekenden van oktober

Zelf zaden telen bevalt goed op De Lepelaar

Bij biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar vond zaterdag 6 oktober de aftrap van het Toekomst Zaaien plaats. In een prachtige sfeer liet de rij van veertig zaaiers de spelt door de lucht zweven. Tuinder Jan Schrijver liet ook zien dat hij steeds vaker zelf zaden oogst: “Ik heb echt het gevoel dat eigen zaadteelt bijdraagt aan de levenskracht van het gewas.” In alle weekenden van oktober wordt er Toekomst gezaaid bij verschillende boerderijen.

“De bodem geeft ons veel, dus wij geven ook iets terug”, vertelt Jan Schrijver aan de zaaiers. Op weg naar de akker waar het zaaien plaats vindt, loopt de groep over een gras-klaverwei. Jan steekt er met een koperen spa de grond los. Dikke regenwormen kronkelen tussen de kluiten. De volwassenen kijken geboeid toe en kinderen bukken zich om met hun vingers in de aarde te krabbelen, op zoek naar meer wormen. “Na een aantal jaren groentes op een akker, zaaien we gras-klaver in om de bodem te voeden. Aan de wormen kun je zien hoe vruchtbaar de aarde is.”

Ritmische zaaibeweging
De akker ernaast is zaaiklaar gemaakt, een mooie, rulle bodem, waar de Toekomstzaaiers een mengsel van spelt en rogge gaan zaaien. Ook de teelt van granen draagt bij aan een mooie bodemstructuur. Als iedereen met een bakje zaad langs de rand van akker staat, doet Jan de ritmische zaaibeweging voor. Als zijn linkerbeen naar voren stapt, pakt hij met rechts een handvol zaad. Tijdens de stap met rechts maakt zijn hand een sikkelvormige beweging van rechts naar links en zweven de korrels in een boog door de lucht. Links. Rechts. Links. Rechts. De verbinding met de akker en het zaad is voelbaar.

Dan komt de rij zaaiers in beweging, vol geconcentreerde aandacht. De zaden vliegen door de lucht en de akker vult zich met een sfeer van vreugde. Zaadbakjes raken leeg en worden weer gevuld. Weer teruglopen en kijken waar je gebleven was, waar het spoor van graankorrels in de aarde stopt. Het zaaien maakt echt iets los.

Bijzondere boontjes
Terug op het erf laat Jan zien dat ze allerlei soorten bonen hebben geoogst. Er liggen stapels gedroogde peulen op de grond, waar de citroenbonen, wieringerbonen en kievietsbonen nog in zitten. Door met een dorsvlegel op de stapel peulen te slaan – Jan laat het zien – komen de boontjes los en springen ze alle kanten op.

Deze traditionele bonen vinden gretig aftrek in de eigen boerderijwinkel. Daarnaast worden ze geteeld voor De Zaderij, een nieuwe coöperatie van boeren die de zaadteelt weer meer in boerenhand wil brengen. De Lepelaar is lid van De Zaderij en levert verschillende soorten biodynamische zaden van zaadvaste rassen die via de webwinkel van De Zaderij te koop zijn voor moestuinders en professionele tuinders.

Het enthousiasme voor zaadteelt is zichtbaar bij de rondleiding in de kas: “Deze snijbonen zijn geteeld met eigen zaad”, vertelt Jan. “Ook het zaad van de winterpostelein hebben we zelf geoogst. We willen steeds meer gewassen met eigen zaden te telen. De groenten staan er goed bij, ik heb echt het gevoel dat eigen zaadteelt bijdraagt aan de levenskracht van het gewas.”

Het Toekomst Zaaien zal nog plaatsvinden bij Boerderij Buitenbant in de Noordoostpolder (13 oktober), Stadshoeve Amsterdam (14 oktober), Zonnehoeve in Zeewolde (20 oktober), Doornik Natuurakkers boven Nijmegen (21 oktober), Beersche Hoeve in Oostelbeers (27 oktober) en Kraaybeekerhof in Driebergen (28 oktober). 

Voor meer informatie:
www.toekomstzaaien.nl 

Tekst: Ellen Winkel, projectleider Toekomst Zaaien

Publicatiedatum: