Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guido Frijns, biologisch melkveehouder

"Je moet meteen goed starten"

Guido Frijns runt samen met vrouw Resi en zoon Marc een biologisch melkveebedrijf met een akkerbouwtak en zorgboerderij in Reijmerstok. In totaal houden ze 115 melkkoeien en verbouwen ze op 10 hectare brouwgerst voor de Gulpener Bierbrouwerij.

Daarnaast verbouwt de familie 10 hectare krachtvoervervanger in het kader van de kringloopgedachte. In 1999 besloot Guido de overstap te maken naar biologisch.

"Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van multinationals op het gebied van bestrijdingsmiddelen en veredeling", vertelt Frijns. "Dit soort megabedrijven hebben alleen oog voor hun eigen welzijn en ontwikkeling. Daarom besloot ik het heft in eigen handen te nemen en mijn eigen ontwikkeling centraal te stellen in mijn bedrijfsvoering."

In die tijd werd de groei van de biologische sector gestimuleerd door de provincie Limburg. "Samen met vijf boeren zijn we een omschakeltraject ingegaan", vertelt de ondernemer.

"Daarnaast heb ik nog aan een landelijk traject deelgenomen. Door ervaringen uit te wisselen en te pionieren op eigen grond, heb ik het biologisch boeren uiteindelijk in de vingers gekregen."

Met een aantal biologische akkerbouwers in de omgeving werkt Frijns samen op het gebied van gewasuitwisseling. "Enkele biologische akkerbouwers uit de buurt nemen grasklaver als rustgewas op in hun rotatie. Wij nemen de grasklaver af als voer voor onze koeien en onze mest zetten we vervolgens af op hun grond voor een betere bodemvruchtbaarheid. Dit soort samenwerking heb je nodig om je bedrijf zo efficiënt mogelijk in te kunnen richten."

Een uitdaging is het wel. "Als biologische boer heb je geen kans om te corrigeren gedurende het jaar, bijvoorbeeld door extra te bemesten. Je moet dus meteen goed starten. Daarnaast is de grond hier in het zuiden weer heel anders dan in de noordelijke provincies. Dus wat daar werkt, hoeft hier nog niet te werken."

De melkveehouder uit Reijmerstok heeft veel moeten experimenteren om tot een goede balans te komen, vooral op het gebied van grasklaver.

Kennis delen
"De eerste jaren hebben we continu moeten bijstellen om het aandeel grasklaver op onze grond optimaal te krijgen. Inmiddels hebben we dit goed in de vingers. Deze kennis en informatie deel ik graag met geïnteresseerde omschakelaars", laat Frijns weten.

Ondernemers die van plan zijn om te schakelen naar biologisch en benieuwd zijn naar Frijns’ ervaringen zijn uitgenodigd om naar de oriëntatiebijeenkomst te komen op vrijdag 5 oktober om 13 uur op het biologische melkveebedrijf aan de Groenstraat 1 in Reijmerstok. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar Arend Jan Cuperus: acuperus@arvalis.nl.

De oriëntatiebijeenkomsten zijn een initiatief van Vereniging BioLogisch Limburg in oprichting en worden mogelijk gemaakt vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bron: lltb

Publicatiedatum: