Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Slingenbergh, bio-pluimveehouder:

"Bio-boer krijgt meer waardering"

Joost Slingenbergh runt samen met zijn vrouw Suzan een biologisch pluimveebedrijf in Siebengewald. Daarnaast produceren ze hun eigen appelsap en telen ze het eigen voer voor de kippen.

Slingenbergh is geboren en getogen in Overijssel waar zijn ouders begin jaren 90 al een biologisch pluimveebedrijf begonnen. Hij verhuisde zeven jaar geleden samen met zijn vrouw naar Limburg en startte hier zijn eigen bedrijf.

‘Biologisch boeren zit in ons bloed’, vertelt Slingenbergh. ‘Mijn ouders waren echte pioniers op het gebied van biologisch boeren. Ze besloten dat ze niet meer mee wilden in de ratrace van steeds meer en goedkoper produceren en maakten daarom de overstap naar biologisch. Er was toentertijd veel vraag naar biologische eieren. Vandaar dat ze besloten de pluimveehouderij in te gaan.’

Na ervaring te hebben opgedaan bij verschillende biologische bedrijven, besloot Slingenbergh dat de tijd rijp was om zijn eigen bedrijf te starten. ‘Uiteindelijk kwamen we in onze zoektocht naar een geschikte locatie in Siebengewald terecht. Hier stond een verouderd bedrijf dat over de juiste faciliteiten beschikte om onze toekomstplannen waar te kunnen maken.’

Afzet
Zorg dat je de afzet voor elkaar hebt voordat je omschakelt naar biologisch, is een belangrijke tip die Slingenbergh voor omschakelaars heeft. Slingenbergh zelf is lid van Coöperatie Biomeerwaarde Ei samen met ruim vijftig andere pluimveehouders. De eieren worden aan de retail en reguliere pakstations geleverd.

‘Je kunt ook je eigen afzet regelen, maar met gebundelde krachten kun je betere prijzen realiseren. Kleinere eieren kunnen bijvoorbeeld via de coöperatie beter afgezet worden vanwege de goede relaties met kokerijen en ververijen. Dit kan wel 4 cent per ei schelen.’

Het mooie aan biologisch boeren is volgens Slingenbergh dat je er meer waardering voor krijgt van je omgeving. ‘Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat de gangbare landbouw net zoveel waardering van de omgeving zou moeten krijgen. We zijn immers allemaal met evenveel professionaliteit, inzet en liefde met onze dieren en het produceren van voedsel bezig’, zegt hij.

‘De realiteit is echter dat de burger een idyllisch plaatje heeft van biologisch boeren met als gevolg meer waardering en een toenemende vraag.’

Ondernemers die van plan zijn om te schakelen naar biologisch en benieuwd zijn naar de ervaringen van Slingenbergh, zijn uitgenodigd om naar de oriëntatiebijeenkomst te komen op donderdag 27 september om 20 uur op het biologisch melkveebedrijf van Giel Reintjes, Looienseweg 1 te Ottersum.

Naast een presentatie van Slingenbergh zal ook Reintjens zijn ervaringen delen en kunnen er vragen worden gesteld. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar acuperus@arvalis.nl

Bron: lltb

Publicatiedatum: