Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Eetbare biologische bloemen in pot
Tijdens de SANA beurs werden er een aantal noviteit op de markt gebracht, waaronder ook eetbare, biologische bloemen in pot. Het gaat om een hele plant die met gepaste zorg wordt gekweekt zodat er maximale versheid kan worden gegarandeerd. "Het is een onverwacht succes. De zaailingen worden op seizoensbasis ontwikkeld. De winterkoningin, de hamamelis, zal een paarse kleur hebben en dan is het de beurt aan de primula. In het voorjaar zullen we een leeuwentand, anjer en vlijtig liesje aanbieden. De vooruitzichten zijn uitstekend", zegt Tito Livio, een van de eigenaren van het Italiaanse LiPa Piantine.
Stefano Goia, Titio Livio e Davide Paiatto van LiPa Piantine.
"Het eten van bijvoorbeeld de leeuwentand, is alsof je radicchio eet. Andere bloemen smaken zoeter en het vlijtig liesje heeft een lichtzure nasmaak. Het is een geweldige en smaakvolle ervaring", zegt Livio.
De eetbare bloemen zijn bedoeld voor de binnenlandse en buitenlandse markt en in de meeste gevallen zal het worden afgezet via gespecialiseerde winkels. Binnenkort zal ook worden gestart met biologisch afbreekbare verpakkingen. "We zullen biologisch afbreekbaar papier en milieuvriendelijke inkt gebruiken. Hetzelfde PET-plastic dat we gebruiken voor de pot zou verder kunnen worden ontwikkeld."
Het idee voor LiPa Piantine ontstond in 1994 bij wijze van grap van de jonge Titi Livio en Davide Paiatto. Inmiddels is het een florerend bedrijf dat blijft innoveren.
"Meer kwaliteit, meer assortiment, meer service, dat is onze slogan en alles wat we doen, doen we met nauwgezetheid, toewijding, passie en bescheidenheid toegepast en vormt de basis van alle relaties met onze klanten. Momenteel zijn we gevestigd op twee locaties met eentotale oppervlakte van 25.000 vierkante meter, inclusief een extern kwekerijgedeelte en volledig verwarmde kassen. In 2015 hebben we de biomassacentrale voor de verwarming gecreëerd, waardoor dit aanzienlijk minder impact heeft op het milieu", zegt Livio.
In 2016 kondigde LiPa Piantine aan dat het, nadat het de benodigde certificaten had behaald, zou starten met de biologische teelt van tuinbouwgewassen. Door het concept van gezond eten te omarmen heeft het bedrijf ervoor gezorgd dat de vervuiling van het land en het grondwater wordt verminderd.