Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moeilijke teelt

Cosun: afzet van biologische suiker in Europa groeit

Suiker Unie heeft al zo’n vijftien jaar geleden enkele jaren suiker onder het EKO-keurmerk geproduceerd. Hiermee is destijds gestopt vanwege de hoge kosten en de beperkte afzetmogelijkheden. Inmiddels is er meer vraag. In 2015 importeerde de EU 170.000 ton biologische rietsuiker. Het areaal biologische bieten groeit. Vorig jaar is in totaal op 3.150 hectare geteeld in Oostenrijk, Duitsland en Denemarken. Dat is 0,2% van het Europese bietenareaal. Van de suikerproductie in de EU was 0,1% biologisch. Dit jaar groeit het areaal naar 5.100 hectare. De groei zit in Oostenrijk, Litouwen, Frankrijk en Italië. De belangrijkste producent is Oostenrijk met een areaal van 1.800 ha. Ook in Zwitserland wordt inmiddels 200 hectare biologisch geteeld.

Lastige teelt 
Eenvoudig is de teelt niet. Allereerst moeten de regio en het perceel er geschikt voor zijn. Vervolgens is het zaak een ras te kiezen met een goede ziekteresistentie. Vaak wordt gekozen voor een bietenras dat minder aangetast wordt door cercospora. Omdat de planten niet beschermd worden door insecticiden, kunnen bodeminsecten veel schade aanrichten. De bemesting vraagt extra aandacht. De kosten zijn bovendien hoger, omdat geen kunstmest gebruikt kan worden. Ook de onkruidbestrijding is lastig. Er wordt gerekend op 150 tot 300 uur handwerk per hectare. 

In Oostenrijk is de gemiddelde opbrengst van biologische bieten 50 ton per hectare tegenover 75 ton bij reguliere bieten. Hier staat wel een premie tegenover van 45 tot 50 euro per ton bovenop de reguliere bietenprijs. 

In Oostenrijk wordt inmiddels op 22% van het landbouwareaal biologisch geteeld. Het grootste deel daarvan is grasland, maar er is ook 206.000 hectare akkerland met biologische teelten. Toch staan telers niet in de rij om biologische bieten te verbouwen.

Verwerking in Anklam 
De biologische teelt van suikerbieten is al met al een uitdaging. Bij de verwerking is het vooral lastig dat er geen vermenging van gewone en biologische bieten mag plaatsvinden. Zodra de eerste niet-biologisch geteelde biet de fabriek in gaat, mag de suiker van de biologisch geteelde bieten die er aan de achterkant nog uitkomt niet meer als biologisch verkocht worden. Met als consequentie dat een fors deel van de suiker van de biologische bieten als normale suiker de silo ingaat.
De biologische bieten moeten daarom verwerkt worden voor het begin van de reguliere campagne (met als gevolg: lagere opbrengsten) of nadat de fabriek van voor tot achter eerst grondig schoon is gemaakt, zodat er geen restant gewone suiker meer aanwezig is.

Als Suiker Unie biologisch geteelde bieten gaat verwerken, zal het gaan om betrekkelijk kleine hoeveelheden. De Nederlandse fabrieken zijn daarvoor te groot. Als het zover komt, zal de verwerking waarschijnlijk plaats vinden in de fabriek in Anklam. De bieten zullen dan ook daar geteeld moeten worden. Suiker Unie doet nu een praktijkproef bij Anklam.


Publicatiedatum: