Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andere EU-landen lopen nog ver voor

Biologisch in Nederland groeit naar €1,5 miljard

De totale omzet van biologische producten in Nederland is met 5 procent gestegen in 2017 tot ruim 1,5 miljard euro. Maar het marktaandeel blijft nog sterk achter bij landen als Denemarken, Zweden, Duitsland en de VS. De stijging in Nederland komt door meer biologische omzet in de supermarkten en horeca. Daarnaast groeit het aantal gecertificeerde boeren en het aantal bio-hectares in Nederland, waardoor de aanwas van biologische producten in Nederland in lijn is met de mondiale biologische omzetgroei naar bijna 100 miljard. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarlijkse Bionext Trendrapport 2017 met daarin de meest complete Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw en voeding.

Aanhoudende biologische groei Nederland landbouw en consumptie
De aanhoudende biologische groei komt door de toenemende druk op de landbouw om te werken aan het klimaat, de bodemvruchtbaarheid, schoon water en biodiversiteit. Biologische landbouw levert op deze gebieden een krachtige bijdrage. De totale omzet van Nederlandse biologische producten is vooral te danken aan de stijging van 6 procent in de supermarkten (778,9 miljoen euro). Met name de verkoop van eieren (17 procent) en zuivel (11 procent) groeit sterk. Met als opvallende stijger de verkoop van biologische babyvoeding (23 procent). Ook de omzet van biologisch eten in de horeca groeit (11 procent), maar dat blijft een bescheiden marktaandeel van 1,6 procent. Er is een sterke groei van ruim 10 procent van het aantal gecertificeerde boerenbedrijven en van ruim 7 procent groei van het aantal bio hectares. De biologische sector ligt op koers met 65 tot 70 duizend bio hectares eind 2018 (3,9 procent). De omschakeling naar biologische landbouw in Nederland is daarmee aan een inhaalslag begonnen. Provinciale koplopers zijn Flevoland, Gelderland en Friesland.



Mondiale omzet biologisch nadert de 100 miljard en verdubbelt binnen 8 jaar
Mondiaal is er een groeiversnelling, zowel in de omschakeling naar biologische landbouw, als de toename van de consumptie van biologisch. Biologische landbouwgrond nam in 2016 met 15 procent toe naar 57,8 miljoen hectare en de verwachting is dat deze groei verder heeft doorgezet in 2017. Noord-Amerika (VS en Canada) is uitgegroeid tot marktleider in de verkoop van biologische producten met een omzet in 2017 van ruim 47 miljard euro. De Europese Unie volgt met 36,3 miljard euro. De totale mondiale omzet nadert de 100 miljard euro. Het Bionext trendrapport verwacht dat de mondiale groei in 2025 verdubbelt tot meer dan 200 miljard.
 
Inhaalslag Nederland nodig op buitenland
Een aantal andere EU-landen loopt ver voor op Nederland. Wat in die landen helpt is dat op nationaal niveau diverse overheden streefcijfers voor biologische landbouw hebben. Zo koerst Frankrijk af op 15 procent biologische landbouw in 2022 en Duitsland op 20 procent in 2030. In landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk is 20 procent biologische landbouw nu al bijna een feit. Met de te verwachte Nederlandse 3,9 procent landbouwgrond eind 2018, loopt Nederland fors op hen achter. De Nederlandse boeren en de biologische consumptie zijn echter wel bezig met een gestage inhaalslag. ‘Met een omslag van kostenefficiënte naar maatschappelijk-inclusieve productie kan Nederland aansluiting vinden op de transitie die in omringende landen al veel verder ontwikkeld is dankzij sterk overheidsbeleid. De schade aan natuur, biodiversiteit, bodem, water, dierenwelzijn en gezondheid toont steeds meer aan dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is voor de samenleving als geheel. De biologische sector kijkt daarom met grote verwachting uit naar het nieuwe landbouwbeleid van minister Schouten’, zegt directeur van Bionext Bavo van den Idsert.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: