Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische groenten per fiets van teler naar deur

Tholen - Sinds april dit jaar fietst er door en rondom Antwerpen een groentenfiets rond. Bestuurder Maarten Van der Veken: "We zijn dit jaar begonnen met een testfase. Per bakfiets worden er biologische groentenpakketten recht van het veld tot aan de deur bezorgd." Maarten ziet zichzelf als een soort oliemannetje tussen producent en consument. "Ik wil producent, consument en verdeler dichter bij elkaar brengen door een rechtstreekse connectie te vormen, met name de olie, die deze drie vlot doet samenwerken."


Start van Groentefiets, aanhanger is helaas niet meer beschikbaar omdat deze al snel overbelast raakte 

Maarten is in april begonnen met 6 klanten die het fijn vonden om niet langs een afhaalpunt voor biologische groenten te gaan maar deze te laten thuisbezorgen. Inmiddels heeft hij 30 tot 35 klanten en is uitgebreid met een derde teler die groenten levert en maakt een keer per week een ronde van naar schatting 60 kilometer. Wat is begonnen als een test levert al veel ideeën op. "In de buitengebieden kom ik onderweg heel veel kleinschalige telers tegen. Naast groenten- en fruitpakketten zou ik op den duur perfect andere producten kunnen aanbieden. Er is nog zoveel mogelijk wat dat betreft." Naast groentenpakketten biedt Groentenfiets ook fruit aan, dat deels bij de groothandel wordt ingekocht.



Rond november stoppen de leveranciers met hun pakketten maar Maarten wil wel blijven doorfietsen. "Rond december probeer ik uit te breiden met brood en droogwaren. De telers kunnen dan wintergroenten aanleveren en ik wil dat wel aanvullen met producten die ik bij de groothandel haal. Het gaat mij in de eerste plaats om het bieden van service in verse producten." Nieuwe klanten komen via mond-op-mond reclame, flyers en Facebook waar hij actief op post. Administratie beperkt Maarten tot een minimum, een keer per maand wordt gefactureerd. 



Het garanderen van de kwaliteit was deze warme zomer een uitdaging. "Besjes en aardbeien zijn heel kwetsbaar en je kunt natuurlijk geen moes bezorgen. Ook heb ik naar een oplossing moeten zoeken tegen het uitdrogen van producten. Het was allemaal best arbeidsintensief."

Voor meer informatie
Groentenfiets
Maarten Van der Veken
Congresstraat 26/15
2060 Antwerpen
tel. +32 (0)485-89 59 23
maarten@groentenfiets.com
www.groentenfiets.com

Auteur: Marjet Lubbers, marjet@agf.nl
Publicatiedatum: