Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PvdD Groningen wil alleen nog biologische of natuurinclusieve pachtgronden

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Groningen haar pachtgronden verpacht onder natuurinclusieve voorwaarden. Dat is op dit moment niet het geval: van de 800 ha pachtgrond wordt 600 ha zonder beperking uitgegeven. Alleen intensieve teelten zoals bollenteelt zijn verboden. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Statenlid Ankie Voerman: “Als de provincie anderen wil stimuleren om natuurinclusief te gaan produceren, zal zij toch zelf niet alleen de ambitie moeten uitspreken om koploper te zijn, maar ook op haar eigen gronden de daad bij het woord moeten voegen”. De provincie wil het verlies aan biodiversiteit in de bodem en het landschap tegengaan door het stimuleren van de natuurinclusieve landbouw. In de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw spreekt zij zelfs van “Koploper” zijn voor een duurzaam platteland. “Wij vragen ons af waarom dit principe dan niet wordt toegepast bij het verpachten van eigen grond”, aldus Voerman

Volgens Voerman zou niet het economisch belang voorop moeten staan voor de provincie, maar het duurzame gebruik van de gronden en het verhogen van de biodiversiteit. “Als dat de pachters te veel geld gaat kosten, moet de provincie minder pachtgeld vragen”.

De provincie bezit ongeveer 800 ha pachtgrond en daarnaast nog gronden die op een andere manier in haar bezit zijn. Van de 800 ha pachtgrond wordt 200 ha uitgegeven onder beperkende voorwaarden, omdat deze gelegen zijn binnen het Natuurnetwerk Nederland. De overige 600 ha wordt zonder beperking uitgegeven. Alleen intensieve teelten als bollenteelt zijn verboden. Behalve die 800 ha pachtgrond heeft de provincie nog meer grond waarvan een deel landbouwgrond is. Daar ligt geen enkele beperking op.
Publicatiedatum: