Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luxemburg: biotelers kunnen de vraag niet bijhouden

In Luxemburg worden biologische levensmiddelen steeds populairder. Bij de telers blijft deze populariteit echter beperkt zichtbaar: eind 2017 teelde men in Luxemburg op 5.386 hectare biologische levensmiddelen. Volgens cijfers van statistiekbureau Statec komt dat neer op slechts vier procent van het totale Luxemburgse landbouwareaal. Het bio-areaal is vergeleken bij het jaar 2000 weliswaar gegroeid - toen bedroeg het aandeel slechts 0,7 procent - maar „desondanks is de teelt er nog ver van verwijderd om de snel groeiende vraag bij te houden", verklaart Gerber Van Vliet van het bestuur voor technische diensten voor de landbouw.

Een gemiddeld boodschappenmandje bestaat in Luxemburg volgens cijfers van Eurostat voor bijna acht procent uit bioproducten – het op drie na hoogste percentage binnen de EU. In tegenstelling daartoe staat het land slechts op plaats 23 wat betreft het aandeel van het biologische landbouwareaal. „Daarom moet een groot deel van de bioproducten geïmporteerd worden. Deze komen vooral uit de buurlanden", zegt Gerber. Zo wordt bijvoorbeeld minder dan één procent van de in Luxemburg verkochte biologische groenten in het land zelf geteeld.

99 telers

Meerdere factoren houden volgens Gerber veel telers tegen om over te stappen op biologische teelt. „Bio concurreert met lokale producten, die heel goed verkopen en daarom met voorkeur door veel telers geteeld worden", aldus Gerber. Het land beschikt ook niet over voldoende mogelijkheden om levensmiddelen te verwerken. Hoewel er een gecertificeerde zuivelfabriek en een slachthuis voor de productie van bioproducten zijn, „is het aanbod duidelijk kleiner dan voor producten met een conventionele herkomst".

Het ministerie van Landbouw telde eind 2017 99 biotelers, terwijl het land over 2000 conventionele bedrijven beschikt. De dominerende bioproducten zijn melk en vlees, net als in de conventionele landbouw. Bovendien zijn er in Luxemburg 14 bio-imkers gevestigd.

Bron: Lessentiel

Publicatiedatum: