Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Oostwouder

Olifantengras als vulling voor lichtgewicht beton

Tholen – Akkerbouwer en loonwerker Erik Oostwouder is momenteel aan het omschakelen naar de biologische teelt van olifantengras. “In eerste instantie zijn we begonnen met olifantengras of wel miscanthus voor paardenstrooisel”, begint Erik. “Het neemt namelijk minimaal anderhalf keer zoveel vocht op als stro, dus het werkt efficiënter. Daarnaast slaat het ook CO2 op. Er is geen mest nodig voor de teelt en dat is agrarisch-technisch opzienbarend. In het najaar als het gaat vriezen, valt het blad op de grond en de stengel oogst je in april, mei met een aangepaste maïshakselaar. Dan zeven en ontstoffen we het. Ook geitenboeren gebruiken het als strooisel in de loopstal.” Naast het biologische olifantengras teelt Erik ook consumptieaardappelen, tarwe, gerst, suikerbieten en uien.


Een paard in de miscanthus

Maar het olifantengras wordt niet alleen gebruikt in de agrarische sector. “We verkopen het ook als vulling voor lichtgewicht beton. Dat heeft twee toepassingen: het is geluidswerend, dus het wordt gebruikt als betonwand langs snel- en spoorwegen en het wordt gebruikt voor fietspaden en kunstwerken. Omdat het lichter is, heb je geen ondergrond nodig: je kunt het beton zo in een laag zand leggen. Daarnaast worden er ook vezelplaten van geperst en er worden briketten van gemaakt. Als je het in de kachel verstookt, is het CO2-neutraal.”

En of hij helemaal wil overschakelen naar biologisch? “We gaan nu beginnen met 9 hectare. We gaan eerst naar grasklaver, daarna tarwe en misschien aardappelen. Maar dat vind ik wel riskanter vanwege de phytophthora. Maar er zijn gelukkig steeds meer robuuste rassen in opkomst.”


Voor meer informatie:
Erik Oostwouder
IJweg 325
1161 EX Zwanenburg