Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Bartels, Bartels bvba:

"Perfectionisten nodig in de bioteelt"

Tholen - Hij teelde 20 jaar paprika, vervolgens 6 jaar zoete puntpaprika, maar schakelde drie jaar geleden om naar biologische teelt. Nu wisselen de teelt van paprika, tomaat, komkommer en aubergine zich af in de kas van Peter Bartels. "Ik had gedacht met de zoete puntpaprika mijn pensioen te halen, maar dat liep anders", vertelt hij.


Op 23 augustus brachten diverse telers een bedrijfsbezoek aan Barver bvba.

Weloverwogen beslissing
Dat Peter in 2016 omschakelde naar biologische teelt, was geen verrassing. "Ik speelde al jaren met de gedachte om biologisch te gaan telen. In mijn beginjaren ging ik al regelmatig op bezoek bij biologische bedrijven. Maar het grote probleem was dat er geen economische onderbouwingen zijn die laten zien wat de consequenties zijn van het omschakelen naar bioteelt. Je moet met je bedrijf de kost verdienen en daarom is het lastig om zo'n beslissing te maken."

Na jarenlange teelt van paprika, overwoog hij in 2009 de stap naar bioteelt te maken. "Het was een slechte tijd voor de paprika's. De prijzen waren slecht en de energie was duur. Toen ik het aanbod kreeg om zoete puntpaprika's te telen, ben ik daarmee aan de slag gegaan. Ik had gedacht met de zoete puntpaprika mijn pensioen te halen, maar dat liep anders. Door een virus werd ik gedwongen een andere teelt te zetten. Toen kwam ik weer op een kruispunt terecht. Deze keer stapte ik wel over naar bioteelt."



Zwart gat
Donderdag 23 augustus organiseerde Proefcentrum Groenteteelt een bedrijfsbezoek naar Barver bvba, het bedrijf van Peter en zijn vrouw Riet. Daar vertelde Peter aan telers hoe hem de overstap naar bio is vergaan. "Het heeft bij mij lang moeten rijpen, dus ik begrijp de vragen van telers die wel willen switchen, maar het nog niet doen. Sowieso is de teelt in de grond niet voor iedereen weggelegd. Veel van de huidige moderne bedrijven zijn gebouwd voor de substraatteelt. De ondergrond is niet van belang en daardoor niet zomaar geschikt voor teelt. Daarnaast is bioteelt nog altijd een zwart gat wat betreft cijfermateriaal. Ik kan dus alleen uit ervaring vertellen", zegt Peter.

Arbeidsvreugde
Volgens Peter zijn de productiekosten gelijk aan gangbare teelt, maar is de productie zelf gereduceerd naar twee derde. "De arbeid is wel wat gestegen, maar dat hoort erbij. We sorteren de tomaten en paprika's gewoon met de hand. Voor de komkommers hebben we wel een sorteermachientje op de kop getikt, maar over het algemeen blijft het wel arbeidsintensief."

Qua bestrijdingsmiddelen verschilt de bioteelt niet eens zo veel met de gangbare teelt, vindt Peter. "In de 26 jaar dat ik paprika's teelde, heb ik weinig hoeven spuiten. We zorgden voor voldoende biologische bestrijders tegen schadelijke insecten en spint. Wel is lastig dat je geen conventionele middelen achter de hand hebt als het misgaat. Je mist eigenlijk een noodrem. Maar ook daarin probeer je gewoon een goede balans te vinden, net als een gewone teler dat ook doet." Zijn beslissing heeft Peter nooit betreurd. "De teeltrotatie geeft veel afwisseling en heeft de arbeidsvreugde wel verhoogd."



Op zoek naar perfectionisten
Inmiddels werkt Peter intensief samen met twee andere biotelers. "We bespreken wie welk gewas gaat telen en vullen elkaar zo goed aan. Toen één van de telers vorig jaar geen tomaten kon telen, schoven wij onze komkommerteelt door naar hem en namen we zijn tomatenteelt over. Uiteindelijk is het de veiling die mee bepaalt wat wij in onze kassen telen. We voelen dat de handel voor biologische producten groeit. Daarin moeten wij op dezelfde manier meegroeien. Voor de veiling is het belangrijk dat dat zij een assortiment hebben waarmee zij aan de wensen van de klant tegemoet kan komen. Voor de productie betekent dit dat er behoefte is aan biotelers. Goeie telers die een kwalitatief goed product kunnen telen. Een kist biologische tomaten moet er even goed uitzien als een kist tomaten uit gangbare teelt. We hebben dus perfectionisten nodig."

Voor meer informatie:
Barver bvba
Doornlaarlei 6
2840 Rumst
België
+32 495 28 46 29

Auteur: Jobke den Hertog, jobke@agf.nl
Publicatiedatum: