Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt koopt 25 hectare biologische grond aan

Colruyt Group heeft een overeenkomst afgesloten met bio-teeltbedrijf Het Zilverleen in Alveringem (West-Vlaanderen) voor de aankoop van 25 hectare bio-gronden. Met deze investering wil de retailer de Belgische, lokale productie van bio-groenten - alsook haar eigen bevoorrading daarin – helpen verzekeren, om in te spelen op de stijgende vraag van de klant. Daarnaast past deze beslissing ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten. Daarom gaat Colruyt Group nu op zoek naar een gepassioneerde bioboer met ervaring op een (bio)landbouwbedrijf. De voorkeur gaat naar een ervaren koppel en/of vakman/-vrouw die het werk op Het Zilverleen kan verderzetten op zelfstandige basis met transparante samenwerkingsafspraken. 


 
De eigenaars van het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, waren al belangrijke leveranciers van Colruyt Group: ongeveer 70% van hun bio-groententeelt wordt vandaag te koop aangeboden bij Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet. Het koppel was op zoek naar een overnemer. Jean-Pierre Mouton, voormalig eigenaar van Het Zilverleen: "We willen vooral dat ons werk voor de uitbating van onze bio-gronden kan verdergezet worden. Met hun duurzame visie op landbouw verzekert Colruyt Group voor dit bedrijf een mooie toekomst in de biologische teelt." 
 

Behouden en ondersteunen van de Belgische lokale bio-teelt

De vraag naar bioproducten groeit nog steeds. Via deze investering wil Colruyt Group haar bevoorrading in Belgische bioproducten verzekeren en vooral het lokale bio-aanbod op die manier mee helpen verankeren.
 
Met Bio-Planet heeft de retailer een mooie uitvalsbasis voor een aanbod aan bioproducten. Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Colruyt Group Fine Food en verantwoordelijke voor de landbouwstrategie van Colruyt Group: "Het Zilverleen is een unieke opportuniteit: 25 hectare aanpalende bio-landbouwgronden. Dat is een ideale uitvalsbasis voor een rijke teelt aan bio-groenten. Door hierin te investeren, kunnen we helpen verzekeren dat deze grond ook bestemd blijft voor de bio-teelt". 
 

Nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen in de agrovoedingssector 

Naast het verzekeren van dit duurzame Belgisch bio-aanbod kadert dit initiatief ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten. 
 
Colruyt Group is hier niet aan zijn proefstuk toe: de retailer sloot in het verleden al rechtstreekse partnerschappen af om nieuwe appelsoorten te ontwikkelen. Momenteel loopt er ook een Belgisch aardappelproject in een nauwe samenwerking met de winkelformule Colruyt Laagste Prijzen. Daarbij planten 9 telers aardappelen aan voor een totale bruto-oogst van 5000 ton. Die worden in 78 Colruyt winkels aangeboden onder twee referenties van het huismerk. Transparantie, vertrouwen en waardengedreven ondernemerschap zijn basisvoorwaarden om een dergelijke duurzame samenwerking uit te kunnen bouwen. 
 
"We staan open voor nieuwe samenwerkingsvormen in de keten. Met meerdere schakels indien nodig, meer direct met producenten als het kan. Voor ons kadert dit in onze wil om duurzaam te ondernemen, ook in en met de agrovoedingssector. Het Zilverleen wordt een voorbeeld van een 'lerend partnerschap' in de praktijk en toont onze verdere wil aan om onze verantwoordelijkheid mee op te nemen in het verder verduurzamen van de agrovoedingssector", aldus Goethaert. 
 

Colruyt Group zoekt 'gepassioneerde bioboer' 

Colruyt Group koopt dan wel de gronden aan, het is niet de bedoeling om zelf te gaan boeren of een nieuwe uitbater in loondienst te nemen. Het gaat wel degelijk om een zelfstandige uitbating, uiteraard op basis van transparante samenwerkingsafspraken. 
 
Goethaert: "We zoeken in eerste instantie iemand, of een koppel met een achtergrond of ervaring op een (bio)landbouwbedrijf, en die de principes en vooral de realiteit van biolandbouw en wat daarbij komt kijken ook kent. Passie en goesting om eraan te beginnen zijn essentieel. We zoeken mensen die bereid zijn tot een nauwe samenwerking met Colruyt Group en zich herkennen in onze missie en waarden. Wie interesse zou hebben om hierover met ons rond de tafel te gaan zitten, kan contact opnemen met ons via info.zilverleen@colruytgroup.com."
Publicatiedatum: