Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fonto: een nieuw biologisch weizenbier

Tholen – Dit weekend presenteerde hobby-brouwer Fred Penners van stichting Brouwboerderij de naam en het logo van brouwerij Pannes. Tevens werd zijn eerste biologische bier Fonto gepresenteerd. “Ik ben zelf werkzaam in de milieuwereld, want ik geef namelijk energiebesparingsadviezen. Het was voor mij dan ook logisch dat ik iets biologisch op de markt zou brengen”, vertelt Fred enthousiast. “Vorig jaar in juli ben ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik heb zelf het recept ontwikkeld, maar ik huur een brouwerij ergens anders. Ik heb zelf maar twee kleine brouwketels, dus dat is niet genoeg om grote hoeveelheden bier te brouwen. Daarom ben ik uitgeweken naar Brouwerij Den Hopperd in Westmeerbeek (België). Dat heb ik ook gedaan in het kader van duurzaamheid. Er zijn zoveel brouwketels die maar een keer per week gebruikt worden of nog minder. Waarom zou ik er dan zelf ook nog één aanschaffen?” 



Fred gebruikt allemaal biologische grondstoffen voor het bier. “Het bier wordt gemaakt op basis van biologische gerstemout, biologische hop en biologische suiker voor de nagisting op de fles. Daarnaast gebruiken we twee bijzondere graansoorten: emmertarwe en eenkoorn. Dit zijn prehistorische granen, de voorlopers van onze huidige graansoorten. Ze werden al 3500 jaar voor Christus door de eerste mensen hier in de regio verbouwd. Helaas komen de granen nu niet meer uit de regio, maar heb ik ze in Friesland en Groningen kunnen halen.” Fonto is een licht troebel bier, een soort Weizen met nagisting op de fles. 

Voor de naam en het logo heeft Fred inspiratie gehaald uit de historie. “De naam van mijn brouwerij is Pannes. Vroeger noemde men een brouwerij een panhuis. In het Limburgs dialect werd dit uitgesproken als Pannes. En mijn achternaam Penners hangt daar ook weer mee samen. Waarschijnlijk treed ik ook in de voetsporen van een van mijn voorvaders. De naam Fonto komt uit het Esperanto. Het betekent bron en dit heb ik gekozen omdat de graansoorten aan de bron hebben gestaan van de huidige graansoorten. Het logo is dan weer gebaseerd op de Griekse god Pan: half mens, half bok.”



Momenteel is het bier enkel lokaal te krijgen, maar Fred hoopt dit zeker uit te breiden. “Momenteel ben ik in contact met Ekoplaza, ik hoop dat zij mijn bier in het assortiment willen opnemen.” En zijn plannen voor de toekomst? “Ik wil eerst even kijken hoe dit loopt, maar ik heb al wel ideeën voor een biologisch kruidenbier en biologisch fruitbier. Ik ben vooral gericht op de historie en dan kom je snel bij kruidenbieren uit. Ik vind het werk dat ik nu doe geweldig door de wereld een beetje mooier te maken met energiebesparingsadviezen, maar als ik met mijn bier mijn brood kan verdienen, volg ik toch mijn hart”, besluit hij. 

Voor meer informatie:
Fred Penners
Brouwerij Pannes
Stichting Brouwboerderij