Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom oogstverliezen door bladziekten in biopeen

In de meeste biopeen is al een eerste lichte aantasting van Echte meeldauw (Erysiphe heracleï) geconstateerd. Loofverbruining (Alternaria dauci) ligt op de loer.

Deze schimmels zijn de belangrijkste veroorzakers van bladziekten in peen. Bladziekten leiden niet alleen tot een verlies van fotosynthesecapaciteit maar bemoeilijken met name het oogsten met een klembandrooier waardoor opbrengst op het land achterblijft.



Unieke sporen

Echte meeldauw is te herkennen aan wit poederachtig schimmelpluis. Deze schimmel gedijt goed bij droge en warme weersomstandigheden. De sporen van echte meeldauw zijn uniek omdat ze vrijwel geen water nodig hebben om te kiemen. De aantasting is dit jaar door het extreem droge en warme omstandigheden erg vroeg. Vaak treedt de schimmel pas op eind augustus wanneer de groei stilvalt en het gewas ouder wordt.

Bladaantastingen

Ideale omstandigheden voor loofverbruining (Alternaria dauci) zijn lange bladnatperiodes. Bij aantasting ontstaan langs de randen van de blaadjes eerst groenbruine laesies die vervolgens bruinzwart worden en een gele rand krijgen. Ook zwarte-plekkenziekte (Alternaria radicina) kan het blad aantasten. Symptomen die door A. radicina worden veroorzaakt op het blad zijn minder ernstig dan die van A. dauci maar kunnen wel leiden tot gehele afsterving van de plant. Deze schimmel zorgt ook voor zwarte ingezonken plekken op de peen.



Hoe oogstverliezen beperken

In de bioteelt zijn er verschillende handvatten om oogstverliezen door bladziekten te beperken.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl
Publicatiedatum: