Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ervaringen delen in speciale kennisgroep

Groeiend enthousiasme voor biologisch telen in Denemarken

Zowel ervaren als beginnende Deense telers zien mogelijkheden in een veelzijdige groententeelt voor de lokale markten en delen ervaringen in de speciale kennisgroep van adviesbureau ØkologiRådgivning Danmark. Deze groep is bedoeld om telers die zich bezig willen houden met de kleinschalige teelt van biologische groenten, met elkaar in contact te brengen.

Het adviesbureau heeft dit initiatief genomen als reactie op de toenemende belangstelling voor biologische teelt. "Deze nieuwe trend is het gevolg van de groeiende vraag naar biologische groenten. Wij willen de telers helpen daarbij zoveel mogelijk kinderziektes en valkuilen te vermijden. Er zijn weinig plaatsen waar de telers terecht kunnen voor steun en informatie. De Økologisk Landsforening helpt met een aantal maatregelen, en wij geven advies en de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen", vertelt consulent Michael Tersbøl van ØkologiRådgivning Danmark. Hij is coördinator van de groep, waarin nu zeven telers verenigd zijn, vooral afkomstig uit Jutland. Een van de deelnemers is vakdocent John Hviid van vakschool Havredal Praktiske Uddannelser. De school teelt al drie jaar groenten voor de lokale markt. "Wij telers moeten elkaar helpen. We moeten kennis en ervaring opdoen, en die met anderen delen", vindt Hviid, die dit jaar diverse groenten teelt op drie hectare land. De school heeft een eigen winkel, van waaruit de groenten onder andere aan verzorgingshuizen en lokale winkels worden verkocht.

Kennis en ervaring

De deelnemers delen kennis en ervaring met elkaar zowel over de teelt als over de verkoop. "Dat zijn twee heel verschillende dingen. Juist van de verkoop weet je als teler niet genoeg. Dat leer je niet op school, en daar heb je geen ervaring mee", vertelt Michael Tersbøl. Toch vormt de verkoop niet de grootste hindernis waar de telers voor komen te staan. Ze krijgen ook te maken met tijdsfactoren, mechanisering en teeltrichtlijnen.

Goede mix

"Er is tijd nodig om een nieuwe manier van telen en nieuwe verkoopkanalen te ontwikkelen. Daarbij gaat het hier om bijzondere, arbeidsintensieve gewassen. Dat kan de eerste jaren buitenproportioneel veel tijd kosten. Ook de mechanisering is tijdrovend. Waar haal je de kleine, tweedehands machines vandaan? Uiteindelijk moet je constateren dat er in Denemarken niet veel materiaal voorhanden is, en moet je naar Zweden of Duitsland uitwijken. Om vervolgens te ontdekken dat er geen handleidingen in het Deens bestaan", zegt Tersbøl.

De kennisgroep vormt een goede mix van ervaren telers die een nieuw product willen proberen en jonge beginnende telers, die zonder al te grote investeringen een eigen bedrijf willen starten.

Voor meer informatie: www.oerd.dk

Publicatiedatum: