Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische graanoogst verloopt voorspoedig

Veel zon, lekker temperatuurtje en vooral droog, ook voor de langere termijn. Dit alles zorgt voor een ontspannen graanoogst. Dit is de laatste jaren wel anders geweest, zo meldt Agrifirm.

Sinds vorige week worden er volop granen geoogst. Agrifirm heeft de eerste biologische granen, zoals haver, tarwe, triticale, rogge en spelt in Zeewolde en Kampen ontvangen. Door de zeer droge oogstomstandigheden zijn de vochtgetallen laag en is het graan redelijk schoon. Tot nu zit de tarwe gemiddeld op 14 procent vocht. En voor alle granen totaal gemiddeld 13,5 procent vocht. Wel zien de adviseurs van Agrifirm dat door de snelle afrijping dat het koren nog vast zit aan de vliesjes en tevens wisselende opbrengsten en soms wat doorwas. Dit alles heeft te maken met de droogte van de laatste weken.

Triticale.

De helft is binnen

Tot nu toe heeft Agrifirm 50 à 60 procent van het aangemelde graan binnen. Het grootste aandeel hiervan is tarwe, haver en gerst. Naast vocht zijn andere kwaliteitscijfers natuurlijk belangrijk. Deze zijn nog niet precies in beeld maar tot nu toe zien de hectolitergewichten en -kleur er goed uit.

Effect op de handel

Ten opzichte van de gangbare markt is de biologische markt op dit moment erg afwachtend/rustig. Afwachtend wat er vooral in andere landen geoogst gaat worden. In de biologische graanlanden zoals Zweden, Engeland, Denemarken en Duitsland is het natuurlijk ook erg droog en heeft het ook in die landen effect op de opbrengsten. Maar dit weet men nog niet zeker, dus wacht iedereen met handel tot dit duidelijk gaat worden. De verwachting is dat de opbrengsten door alle landen heen tegenvallen en dat de prijzen voor onder andere haver, gerst en rogge gaan stijgen. Dit zal nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl
Publicatiedatum: