Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieverbruik: Quooker versus waterkoker

Tegenwoordig zijn kranen waar onmiddellijk kokendheet water uitkomt heel populair. Handig voor wie snel een kop thee wilt. Niet meer lang wachten een fluitketel of waterkoker het water heeft verwarmd. Maar… is zo'n Quooker wel energiezuinig? Wat is nu de meest energiezuinige methode om kokend water te verkrijgen?

Hoe werkt een Quooker?

Een Quooker is een kraan voorzien van een reservoir. Het reservoir kan enkele liters leidingwater in ongeveer een kwartier aan de kook brengen. Dat water wordt vervolgens op 110 graden gehouden waardoor er onmiddellijk warm water uit deze kraan komt.

Continu verwarmen

De stroom die nodig is om water van tot het kookpunt te brengen is voor een Quooker en een waterkoker ongeveer gelijk. De waterkoker is dan minder snel klaar, maar de Quooker moet het water op temperatuur houden, soms urenlang. Vergelijk het met een lamp die voortdurend blijft branden. Dit kost energie, ook al is het reservoir goed geïsoleerd. De kosten voor de energie zijn afhankelijk van jouw energiecontract. Met lage energietarieven zal het continu verwarmen door de Quooker minder snel aan de energierekening te merken zijn. Besparen? Check dan dus eens een energievergelijker.


Waterverbruik lager

Nadeel aan een waterkoker is dat er vaak meer water mee wordt gekookt dan daadwerkelijk nodig. En dat meer water koken dan nodig, kan iets milieuvriendelijks een stuk schadelijker maken. De Quooker geeft jou de gewenste hoeveelheid. Hierdoor vermindert jouw waterverbruik. Normaliter moet een kraan eerst een tiental seconden openstaan voordat er warm water uitkomt. Het koude water, zo'n 3 à 5 liter, gaat zomaar de gootsteen door. Water zuiveren kost energie. Als er door water te besparen minder water gezuiverd moet worden, heeft dit een duurzame impact.

Het gebruik bepaalt het verbruik

Een Quooker mag dan wel water besparen, een waterkoker zal minder stroom verbruiken. De Quooker zorgt voor direct kokend water. De Quooker kan uit worden gezet om niet nodeloos veel energie te verbruiken. Dit is interessant als het apparaat langer dan drie dagen niet wordt gebruikt. Het water moet namelijk opnieuw opgewarmd worden, wat energie kost. Daarbij moet de Quooker worden doorgespoeld als deze uit heeft gestaan. Dat kost weer stroom. Staat een Quooker alle dagen van het jaar aan? Dan kost dit ongeveer 18 euro aan stroom. Per dag kost het verwarmen van het water namelijk zo'n vijf cent.

Hoeveel een waterkoker aan energieverbruik kost, is snel en eenvoudig uit te rekenen. Schat hoeveel minuten de waterkoker per dag wordt gebruikt en vermenigvuldig dit met het aantal dagen van verbruik. Deel dit door zestig (het aantal minuten per uur) en vermenigvuldig de uitkomst met het aantal kW dat wordt verbruikt door de waterkoker. Wanneer deze uitkomst vermenigvuldigd wordt met het stroomtarief dat wordt betaald voor stroom, zijn de jaarlijkse kosten bekend.

Klik hier voor meer informatie.

Dit is een blog van Pricewise.
Publicatiedatum: