Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep aan Kamerleden om in actie te komen voor de (biologische) fruitteelt

Vandaag heeft de Koninklijke Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) mede namens Prisma een dringend appèl gedaan op Tweede Kamerleden. Het doel is om in actie te komen voor een toekomstbestendige fruitteelt. De ministeries van LNV en I&W nemen tot heden geen besluit op enkele broodnodige vrijstellingen voor gewasbeschermingsmiddelen.

Op 16 januari is namens de (biologische) fruitteeltsector de petitie 'Red de Appel overhandigd'. Via de petitie is een beroep op de Tweede Kamer gedaan zodat telers kunnen blijven beschikken over bewezen effectieve gewasbeschermingsmiddelen.

"In gevallen waarin een ziekte of plaag de kwaliteit en of productiviteit van een boomgaard ernstig onder druk zet en er geen andere (groene) oplossingen zijn om deze te bestrijden, moeten telers kunnen beschikken over biologische of chemische middelen. In dergelijke gevallen pleiten we voor een gelijk speelveld in Europa. Het is onverkwikkelijk dat Belgische en Duitse telers wel over dergelijke middelen beschikken en de Nederlandse telers niet. Tot nu toe is dit ook dit jaar weer helaas het geval.

De sector beschikt dit seizoen niet over effectieve middelen om de appelbloesemkever te bestrijden en voor de biologische teelt ontbreekt ook een effectieve methode voor de bestrijding van schurft. In andere landen zoals Duitsland en België is dit wel het geval. De NFO heeft mede namens Prisma, de vereniging voor biologische fruittelers, hiervoor de zogenaamde vrijstellingen aangevraagd bij de minister van LNV. Zowel voor de bestrijding van de appelbloesemkever als schurft betreft het alleen biologische middelen.

Tot op heden heeft de sector nog steeds geen uitsluitsel van de ministers van LNV en I&W gekregen, terwijl het moment van bestrijden nu echt is aangebroken. De sector heeft deze middelen nu echt nodig. Langer uitstel is niet meer acceptabel. Wij verzoeken de Kamerleden om direct actie richting de ministers van LNV en I en W te nemen om de vrijstellingen nu af te dwingen."

Bron: NFO

Publicatiedatum: